idea worker - fikir işçisi


ÇAY, KAHVE ve MESLEKİ YARATICILIK

01.04.2016 14:27

Yaratıcı bir zihne sahip olabilmek için çok gerekli olan iki şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum: Çay ve kahve... Hemen herkes bu dost içeceklerden hoşlanır, ama bu dost içecekleri hazırlamak ustalık ve aşk gerektirir. Gün boyunca farklı kişilerce hazırlanmış çay ve kahve içmek zorunda kalıyoruz, ama çoğunun tadı tuzu yok! Zira baştan savma hazırlanıyorlar.

Güne Türk kahvesiyle başlamayı şiddetle tavsiye ediyorum. Mutfağa geldik ve kahvaltı yapmak istiyoruz. Durun, daha öncesinde Türk kahvesi içelim ki zihni melekelerimiz uyansın. Fakat Türk kahvesi hazırlarken dikkat etmemiz gereken hususlar var:

1- Bakır cezve kullanacağız.

2- Bakır cezveyi önce ocakta biraz ısıtacağız. Yani suyu ve kahveyi cezveye koymadan önce...

3- Bir fincan kahve için 3 çay kaşığı kahve yeterli.

4- Sert ve kireçli su kullanmayacağız.

5- Kısık ateşte kahveyi pişireceğiz ve çok karıştırmayacağız.

6- Şeker kahvenin tadını mahveden bir karın ağrısı.

 

Gün boyunca çay içmek istiyoruz. Çay demlemek de bir sanattır ve bu sanatın incelikleri ulu orta paylaşılmaz:)

1- İyi kalite Filiz Çay asıl unsurumuz.

2- Bergamot aromalı Tomurcuk Çay olmazsa olmazımız. Yani iki çayı karıştırmak maharet... Ben yarı yarıya karıştırma taraftarıyım.

3- Çayları demliğe ekledikten sonra, çayı demlemeden önce, ılık suyla yıkasak çok iyi olur.

4- Sert ve kireçli su kullanmayacağız.

5- Kaynamış suyla çayı aniden haşlamayacağız. Azar azar ve tek noktadan...

6- Demleme süresi için bence 15 dakika yeterli.

7- Porselen değil, cam bardak kullanacağız.

Akşam yorgunluk kahvesi içilmez mi? Çözünebilen kahve mi? Çok şükür ki çözünebilen kahvelere tövbe ettim. İnanılmaz zararlı ve tatsız kahveler... Filtre kahveye terfi ettim ne mutlu ki!

1- Filtre kahveyi çekilmemiş alıp, evde öğütenler var. Ama Tchibo'nın filtre kahveleri son derece lezzetli. Ve farklı kahvelerin keyfini sürmek de mümkün.

2- French Press olmazsa olmazımız. Kahve makineleri var, ama o kadar parayı vermeye değer mi? Orta kalite bir French Press'i 9-10 TL'ye alabilirsiniz.

3- Kireçsiz ve yumuşak su kullanmalıyız. Su kaynar kaynamaz kullanmayalım, zira kahveyi yakar. Birkaç dakika beklemek faydalıdır.

4- French Press'e biraz sıcak su döktük ve çalkaladık... Sonra 1 yemek kaşığı filtre kahveyi ekliyoruz. Üstüne yavaş yavaş sıcak suyu ekliyoruz. Ve mümkünse tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırıyoruz. Sonrasında 2-3 dakika beklemek yeterli.

Bu yazıyı neden mi yazdım? Mesleki yaratıcılığı tetikleyebilmek için iyi çay ve kahve olmazsa olmaz da ondan!


—————

Geri