idea worker - fikir işçisi
EĞİTİM ŞART
11.05.2016 14:38Üniversiteyi bitirdiniz ve iş aramaya başladınız. Rakip çok, ama iş sayısı daha az. İş görüşmelerine gittiniz ve CV'niz incelendi. Aldığınız eğitimlere bakılacak mı? Bakılabilir de, bakılmayabilir de... Ama eğitim almada temel amaç şu olmalı: Kendinizi geliştirmek ve kariyerinize yatırım yapmak. Peki, eğitim konusunda hangi stratejileri geliştirebiliriz? Aklıma gelenler:
1- Yurt dışında iyi bir üniversitede yüksek lisans yapmayı deneyebilirsiniz. Stanford, Harvard, MIT ve London Schools of Economics ilk aklıma gelenler... Fakat herkes bu şansa sahip olamayabilir. Burs bulmak elbette mümkün, ama ya bulamazsanız? Paralı seçenekler de elbette her zaman mümkün, fakat kaçımız bu imkana sahibiz? Ben iki seçeneği de deneyebilecek durumda değildim. Lisans eğitimim bitince askerliğe başvurdum ve askerden sonra iş aradım. Dediğim üzere, bazı kişisel kısıtlar sebebiyle yurt dışında yüksek lisans düşünemedim. Ama maddi ve manevi imkanı olanlar için çok güzel bir seçenek.
2- Yurt içinde bir üniversitede yüksek lisans yapabilirsiniz. Ben denedim, ama bitirmeden bıraktım. Zira derin bir hayal kırıklığı yaşadım. Neden mi? Dersler son derece teorik ve uygulamadan uzaktı. Yansılar üzerinden dersler işleniyor ve hiçbir şekilde araştırma ödevi, takım çalışması ve proje verilmiyordu. Maalesef 6600 TL harcadım ve derslerin %80'nini tamamladım, ama uzun uzadıya düşündükten sonra devam etmeme kararı aldım. Amaç bence şuydu: Beyaz yakalıları ütmek...
3- Uluslararası geçerliliği olan sertifikaları edinmeyi deneyebilirsiniz. Örnekler: CFE, ORM, CMA, CISA, PMP, CIA, CRMA, CICP ve CCSA... Fakat burada da şu tuzak var: Bazı arkadaşlar, aynı türden sayılabilecek, çok sayıda sertifika almaya çalışıyorlar. Örneğin CIA'sı olan birisi bence CRMA için gayret göstermemeli. Bütünüyle aynı içeriğe sahip değiller, ama benzer yönleri mevcut. Ben şimdilik CFE ve CICP oldum ve CMA ile ORM düşünüyorum birkaç yıl içerisinde, ama CIA, CCSA ve CRMA gibi sertifikaları düşünmüyorum.
4- Çeşitli konularda eğitimlere katılabilirsiniz. Sınıfta ya da uzaktan... Fakat burada da tuzaklara düşmemek gerek. Ki ben maalesef düştüm birkaç defa. Mesela yazılım uzmanlığı eğitimine 2750 TL para kaptırmıştım, ama içimde kalan bir pişmanlıktır. Aynı eğitimi 1/3 fiyata online alabilirdim ve çok daha fazla faydalı olabilirdi. Kısacası; çok pahalı eğitimlere katılmadan çok ciddi düşünmek gerek. Birçok eğitim ciddi bir para tuzağı. Sınıftan eğitimlere gücünüz yetmeyecekse, uzaktan eğitim seçeneklerini düşünebilirsiniz.
Velhasıl, bu alanda faydalı ve maliyet uygun eğitimleri tanıtmaya ve tecrübelerimi paylaşmaya çalışacağım.
—————