idea worker - fikir işçisi


İÇ DENETÇİLER ve ETİK

31.07.2017 12:04

"İç Denetçilerin Etik Dışı Davranması Hak mıdır?" sorusuna yanıt arayalım mı?

"Etik" şirketlerimiz için çoğu zaman içi boş bir kavram. İddialı bir cümle, ama maalesef gerçek. Neden mi? İç denetçilerin "etik" kavramının içinin dolmasında büyük görevi olduğu kabul edilir. Ama ya iç denetçiler, menfaatleri gereği, etik dışı davranmaktan kaçınmıyorlarsa?..

İç denetçilerin etik dışı davrandığı en bariz alanın şu olduğunu düşünüyorum: Telif hakları... CFE, CIA, CMA ve CCSA gibi sertifika sınavlarına hazırlanan iç denetçilerin çoğu şunu yapmakta: Internetten kayıt dışı kaynak arama... Mesela Gleim'in kitaplarını yasal olmayan şekilde indirme ve çıktısını alıp, sınavlara hazırlanma... Bahane de şu: "Kitaplar çok pahalı.". Evet, kitaplar çok pahalı, ama hırsızlık mı ucuz? CFE sürecini başarıyla tamamladığımda, tanıdık ya da tanımadığım insanlar şunu talep etti: Kaynakları paylaşmamı... Kitaplar benim için de çok pahalı, ama "öğlen yemeklerini daha ucuza getirme", "sigara içmeme" ve "daha az kıfayet alma" gibi fedakarlıklar sergiliyorum.

Mesela bir CAE-İç Denetim Müdürü tanıdığım var. CIA sürecini fotokopi ile tamamladı. Ondan sonra, bu müdürümüz çalıştığı şirketin etik hattını yönettiğini iddia ediyor.

Eğer yetkim ve fırsatım olursa, astlarımdan birinin böyle davranmasına izin vermeyeceğime söz veriyorum.

—————

Geri