idea worker - fikir işçisi


İLETİŞİM BİR SANATTIR

06.12.2017 16:52

Son yıllarda, sıklıkla, iletişim araçlarının taciz araçlarına döndüğüne dair şikayetlerin arttığını işitmekteyiz. İş hayatından da gelen sesler bunu destekler tarzda.

Duyduğumuz bazı örnekler:

1- Gecenin bir vaktinde personele e-posta atılması ve çeşitli raporların hemen istenmesi

2- Whatsapp ile sürekli bildirim ve uyarı

3- Olmadık bir vakitte, personele telefon açan yöneticiler ve şu tarz fırçalar: "Bilmem kaç bin liralık telefonu size neden verdik? Elbette her vakit arayabilirim."...

Örnekler çoğaltılabilir, ama kısaca şunu belirteyim: "İLETİŞİM BİR SANATTIR."...

Ziraat Bankası Teftiş Kurulu kökenli bir üstadım şunu anlatmıştı: "Biz Ziraat Teftiş'teyken, şu iki kurala sımsıkı uyardık: Sabah saat 10'dan önce ve akşam 17'den sonra hiçbir müfettişi aramazdık. Ki geç kalmışsa ya da acil bir işinden dolayı erken çıkmışsa, arayan kişiye karşı zor durumda kalmasın."

Üstlerin astlarını, iletişim vasıtalarıyla, 7/24 kontrol etme ihtiyacı şunlardan kaynaklanır:

1- Şirket kültürü oturmamıştır.

2- Üstler astlarına güvenmeyi ve sorumluluk vermeyi öğrenememiştir.

3- Üstler astları üzerinde "mutlak kontrol" kurmayı amaçlamaktadır.

4- Merkezde çalışan üstler açısından, saha personeli bir nevi "kaytarma personeli" hükmündedir.

Elbette şunu kabul ederim: Sahada çalışan personelin takibi çok zordur. Ama bu zorluğun Mobbing ile çözümü mümkün değildir. Sağlam tasarlarnmış performans yönetim sistemi, süreçlerle yönetim, iç kontrol ve temel performans göstergeleri kavramları bu zorluğun üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır.

İletişim kaynakları kaynaklı Mobbing'ten bahsettik.

Mobbing varsa, Mobbing'e uğrayan personelin kendini savunabileceği bir ortam olmalıdır. Bireysel tartışmalar ya da sızlanmalar Mobbing'i çözemez. Burada, "Etik Bildirim Hattı" kavramının önemi açığa çıkmaktadır. Mobbing'e maruz kalan personelin kolaylıkla ulaşabileceği sistemler mevcut olmalıdır.

"Etik Bildirim" sistemlerini iyi kurgulanan şirketlerde ise şu husus öne çıkabilmektedir: Birçok personel etik hatta bildirim yapmaktan korkmaktadır. Zira kimliğinin ifşa olması neticesinde, işini kaybetme korkusu mevcuttur.

Sağlam iç kontrol ve risk yönetimi sistemlerinin tesis edildiği ve bu sistemlerin iç denetim birimi tarafından denetlendiği şirketlerde, çalışanlar etik hattı kullanmaktan korkmaz. Zira çalışanın hakları güvence altındadır ve Mobbing cezasız kalmaz.

Yukarı satırlarda özetlediğim üzere, iletişim gerçek bir sanattır. Birçok yönetici bu sanattan haberdar olmadığı için, Mobbing'e maruz kalan çok sayıda çalışan vardır. İnsanda maddi ve manevi zararlara sebep olan Mobbing, asla ve asla, dikkate alınmayan bir konu olmamalıdır. Şirketlerde üst yönetimin desteğiyle, iç kontrol ve risk yönetim sistemleri kurulmalıdır. Bu sistemler icranın sahipliğinde kurulmalıdır. İç denetim birimleri bu sistemlerin sahibi değildir. Bu hususlara dikkat edildiğinde, Mobbing ile mücadele mümkün olacaktır. 

—————

Geri