
idea worker - fikir işçisi
İNOVASYON ve ÖNERİ İKİZ KARDEŞ GİBİDİR
17.02.2016 16:24İnovasyon kelimesi hepimizin dilinde. Şirketlerimizin atılım yapabilmeleri için inovasyonla içli dışlı olmaları şart. İnovasyon herkesin dilinde, ama inovasyonun ikiz kardeşinin olduğunu unutmamalıyız. Evet, inovasyon ve öneri ikiz kardeştir. İnovasyonu sahip olduğumuz binalar, mobilyalar ve cihazlar yapmayacak. Elbette iç ve dış müşterilerimiz inovatif olmamızda en etkili yardımcılarımız olacaklar. Yazının devamında inovasyon ve öneri diye ayrım yapmadan, "inovatif öneri" kalıbını kullanacağım.
Şimdi, inovatif öneri sistemimizi nasıl etkin olarak çalıştıracağımıza ilişkin beyin fırtınasına geçelim:
1) Her türlü öneriye açık olacağız. İç ve dış müşterilerimizin bize sürekli öneri sunmalarını sağlayacak alt yapıyı muhakkak sunmalıyız ve alt yapı tesisini asla gereksiz maliyet olarak görmemeliyiz.
2) Dış müşterilerimizle irtibat kurmak ve onların önerilerini alabilmek için etkin iletişim kanalları oluşturmalıyız. Şirketimizin web sitesi, sosyal medya, mektup, gazeteler vs. akla gelebilecek her türlü iletişim kanalını nasıl kullanabiliriz, düşüneceğiz. Bazı itirazların kulağıma geliyor? "Şirket web sitesi ve sosyal medya yeterlidir." itirazı mesela. Hayır, inovatif önerinin hangi dış müşterimizden geleceğini nasıl bilebiliriz ki. Düşünelim, 60 yaş üstü bir müşterimiz var ve internet kullanıcısı değil, ama ulusal gazeteleri günlük takip ediyor. Bütçemiz dahilinde, ulusal gazetelerde inovatif öneri çağrımız yayınlansa ve bu yaşlı müşterimiz çağrımıza dönüş yapsa... Küçümsemeyelim, en olmadık müşteriden bile çok etkin bir inovatif öneri alabiliriz. Unutmayalım, değer müşterinin gözünde tanımlıdır ve her müşteri de inovatif öneri sunabilir.
3) İç müşterilerimizin inovatif önerilerinden nasıl yararlanmalıyız diye düşünmeye başlayalım. Öncelikle, mavi yakalı ve beyaz yakalı diye kesinlikle ayrım yapmayacağız. Şirketimizin CEO'su kadar, bakım ustamız da inovatif öneri sunma konusunda değerli kaynağımızdır, unutmayalım.
4) Şirketimizin intranetinde muhakkak "inovatif öneri" sayfası olmalı ve her çalışanın bu sayfayı kullanması ve öneri geliştirmesi hedeflenmeli.
5) Peki, intranetimizde inovatif öneri sayfamızın olması yeterli mi? İntranetimizi kullanmayan çalışanlarımız yok mu? Mesela zevkle içtiğimiz demli çaylarımızı bize sunan Ali Abi intranetimizi kullanmıyor olabilir, ama üretim hattıyla ilgili şahane bir fikir aklındadır, fakat bu fikri nasıl sunacağından emin değildir. Ne yapmalıyız? Şirketimizin çeşitli alanlarında, idari ve üretim alanlarında, "inovasyon köşeleri" oluşturmalıyız. Çok pahalı bir köşe değil, merak edilmesin. Belki küçük bir masa, bir sandalye, beyaz kağıt, kalem ve kilitli bir kutu... Evet, inovatif önerilerin kaleme alınacağı köşeler... Ama izbe, boyası dökük duvar köşeleri değil... Kırık masa ve sandalyeler de değil... Bence temiz ve boyalı bir duvarın dibinde, temiz beyaz masa ve beyaz sandalye... Merak edilmesin, insanlar mesaiden kaytarmak için bu köşelerde toplanmayacaklar. Zaten güvenlik kameralarımız her yerde yok mu?
6) Çalışanlarımızı inovatif öneri konusunda teşvik etmek ve bu hayati konuyu sürekli gündemde tutabilmek için özenle hazırlanmış afişler kullanmayı düşünemez miyiz? A4 çıktısından bahsetmiyorum. Görselliği öne çıkartan ve heyecan uyandıran afişleri üretim ve idari alanlarımıza asmak...
7) Tekrardan belirteyim: En saçma olduğu düşünülen öneriler bile bizim için kıymetli olmalı. İlk bakışta çok saçma gelen bir öneri, daha sonra şirketimiz için hayati öneme sahip bir inovatif öneriye dönüşebilir.
8) Öneri sistemimiz muhakkak ödül alt sistemine sahip olmalı. Bazen teşekkür mektubu, bazen CEO ile yemek, bazen para ödülü, bazen küçük bir hediye...
9) Bütün öneriler muhakkak "inovasyon komitesi"nin önüne gelecek. Zaman kaybı olarak değerlendirilmesin lütfen. Zira küçük bir öneri bile şirketimize çağ atlatabilir.
10) İnovasyon komitesinde oy çokluğu ile önerileri değerlendirme, zannımca, esas olmalı. Zira tek bir kişinin bakışı yeterli olmayabilir.
11) Bireysel puan sistemimiz olmalı. Yani her bir öneriden puan kazanmalı öneri sahipleri. Fakat burada yapılabilecek en önemli hatalardan birisi şudur: Negatif puan vermek... Yani reddedilen önerilere negatif puan verirseniz, hiçbir çalışanınız öneri yapmak istemeyebilir. Önerileri sınıflandırabiliriz. Mesela reddedilen her öneri için 1 puan, düşük önemde uygulama değişikliğine sebep olan her öneri için 5 puan ve inovasyonu tetikleyen her öneri için 25 puan gibi... Peki, puanlamalar ne işe yarayacak? Terfi süreçlerinde kullanabiliriz. Neden inovatif çalışanlarımızı terfi ettirmek için istekli olmayalım ki... İnovatif öneri sıralaması yapabiliriz ve ilk üçe giren personelimizi maddi ve manevi olarak ödüllendirebiliriz. Unutmayalım, çalışanlarımız takdir edilmek ve ödüllendirilmek ister.
12) İnovatif öneri politikamız muhakkak yazılı hale getirilecek ve bütün çalışanlarımıza ilan edilecek.
13) İnovatif öneri sürecimiz muhakkak yazılı hale getirilecek ve bütün çalışanlarımıza ilan edilecek.
14) İnovatif öneri politikamız, sürecimiz ve uygulamalarımız muhakkak iç denetime evrenine dahil edilecek.
15) İç denetim birimi inovasyon komitesinde gözlemci danışman sıfatıyla temsil edilecek.
—————