
idea worker - fikir işçisi
ÖNERİ SİSTEMİNİZ VE İNOVASYON
31.12.2015 12:04Çoğu şirket şu sorularla bunalmış durumda: "Adı konulmamış krizden bunaldık.", "Ciro düşüklüğü belimizi kırdı.", "Dış pazarlar daraldı."... Bunalan şirketlere çok sayıda çözüm önerisi sunulabilir: İnovasyon, kurumsal yönetim, AR-GE, yeni pazar araştırmaları vs... Her biri ayrı ayrı incelenmesi gereken çok sayıda çözüm önerisi mevcut. Bu yazıda tek bir öneri getiriyorum: "Etkin bir öneri sisteminiz var mı ve öneri takip sistemini inovasyon sisteminizin içine kattınız mı?"
Mutlu çalışanlar öneri yapmak ve şirketlerine katkıda bulunmak ister. Fakat çalışan önerileri gerçekten önemsenmiyorsa?.. Kendimden iki örnek vereyim. (Şirket adı ve sektör paylaşmak istemiyorum...)
1- Şirketin birisinde çalışırken, şirketin iş yükünü çeken operasyonel birimlerinde çok fazla yoğunluk olduğunu gözlemledim. Gün boyunca sürekli müşteri yoğunluğu... Ve görebildiğim kadarıyla da, müşterileri firmanın online sistemlerinden olması gerektiği derecede istifade etmeyip, fiziki yoğunluk oluşturuyorlardı. Önerim çok basitti: "Online sistemlerin kullanımı cazip hale getirilecek ve böylece fiziki insan yoğunluğu ve operasyonel iş yükü azaltılıp, elde edilen kazanım satış&pazarlama faaliyetlerine aktarılacaktı.". Online sistemleri kullanan müşterilere bazı küçük hediyeler ya da olanaklar sunulması bu önerimin çıkış noktasıydı. Fakat önerileri değerlendiren birim hiçbir şekilde benle irtibata geçmeden ve sebep göstermeden önerimi X olarak işaretledi.
2- Şirketin birisinde çalışırken, kurum tarafından kullanılan Bilgi Yönetim Sistemi'ne ad arandığı ve yapılacak değerlendirme sonucunda da birinci seçilen öneri sahibine ödül verileceği ilan edildi. Ama yaptığım öneri için en ufak bir dönüş olmadı ve kim kazandı, ödül neydi vs. hiç açıklanmadı.
Velhasıl, siz olsanız, artık öneri yapar mıydınız? Ben de öneri yapmayı bırakmıştım.
Peki öneri sistemi nasıl olmalı? Temel olaraktan:
1- Öneri sistemi "İNOVASYON KOMİTESİ" bağlantılı olmalı. Yani bütün öneriler inovasyon komitesinin önüne gelmeli. ("İNOVASYON KOMİTESİ" de neymiş. İcat çıkarmasınlar!" diyen çok insan vardır piyasada...)
2- İnovasyon komitesinde farklı birimlerden insanlar muhakkak olmalı. Ki iç denetim birimi gözlemci statüsünde muhakkak temsilci barındırmalı.
3- Düzenli olaraktan, bütün öneriler inovasyon komitesinde değerlendirilmeli.
4- Öneri ve ödül yönetmeliği de olmazsa olmaz bir şart.
5- Önerilerin kapsamı, kazandıracağı fayda (verimlilik, kar, yeni ürün vs.) iyi analiz edilmeli.
6- En iyi önerilerin sahipleri onurlandırılmalı. Örneğin: "Öneri Şampiyonları" köşesi, fikstür oluşturma ve yıl sonunda şampiyonu ilan etme vs...
7- Önerinin kapsamına göre, maddi ya da manevi ödüller muhakkak olmalı.
8- Tam olarak anlaşılmayan öneriler için öneri sahibinden muhakkak ek görüş istemeli.
9- Kabul edilmeyen öneriler için de öneri sahibine ayrıntılı bir dönüş yapılmalı ve önerinin kabul edilmeme sebebi ya da önerinin geliştirilmesi gereken yönleri belirtilmeli.
10- Öneri sürecinin etkinliği iç denetim evrenine dahil edilmeli.
—————