idea worker - fikir işçisi


PULP mu, SOLVER mı, PAHALI YAZILIM mı: DOĞRUSAL PROGRAMLAMASAK MI?

31.07.2019 23:04

Bir önceki yazımızda Python ve doğrusal programlama çözümü Pulp konusuna değinmiştik. Evet, doğrusal programlama tek başına işletme problemlerine ve karar verme süreçlerine yardımcı olmayabilir, ama adım adım ilerleyeceğiz.

 

Üniversitede Yöneylem Araştırması dersi alanlardanım. Yanlış hatırlamıyorsam, Solver konusunda hocamızın yönlendirmesi vardı. Solver'ı sevemedim ve Excel'i yavaşlattığı kanaatindeyim. Lindo'yu da çoğumuz az çok duymuşuzdur. Bireysel olarak satın almayı düşünmem. Kurumsal olarak mı? Şirketlerimiz çok farklı sayıda kaleme para verirken, optimizasyon yazılımı almaya çok az şirket razı olacaktır.

 

 

 

 

Python bize Pulp'u ücretsiz sunuyor. Evet, herkesin yazılımcı olması beklenemez. Ama günümüz şartlarında, bunu bekleyemez miyiz? C gibi karmaşık dilleri öğrenmeye hiç vaktimiz olmayabilir ve zaten buna ihtiyaç da duyulmayabilir, ama Python öğrenmek çok zor olmasa gerekir. Eğer OOP (Nesne Yönelimli Programlama) konusuna fazla takılmazsanız, Python'da çok karmaşa yok gibi. OOP konusu uzman yazılımcıların kırmızı noktası ve buna saygı duyuyorum, ama ben yazılımcı değilim! İşletmelerin gerçek problemlerine pratik, tutarlı ve maliyet-etkin çözümler bulma amacındayım. Amaç ile araç aynı şeyler değil, kanaatindeyim. Python benim için bir araçtır, amaç değil. Bu sebeple OOP konusuna çok enerji harcamıyorum. Ki binlerce satır kod yazma gibi bir hedefim yok.

 

Pulp'u adım adım öğreneceğim ve gerçek problemlere uygulamaya çalışacağım. Bu öğrenme yolculuğumu burada zaman zaman paylaşacağım. Takıldığım yerler elbette olacaktır, ama çabalayacağım. Yabancı bir Blog'ta bir örnek gördüm. İntihal yapmıyorum. Sadece ve sadece öğrenme amacındayım. Sadeleştirdiğim ve denediğim kodları aşağıya ekleyeceğim. Bundan sonraki yazılarda max ve min sorunlarını ele alacağım. Kodlar aşağıda... Karmaşık gelebilir ilk başta, ama biraz bakınca ve düşününce resim daha belirginleşiyor.

 

—————

Geri